shutterstock_160768391-1-1Het einde van het jaar nadert en dat betekent de tijd van lijstjes. Van ons daarom ook een lijstje met onze 5 meest gelezen blogs in 2019. Zo heeft u in één overzicht de informatie die door onze lezers als meest relevant wordt bestempeld. Over LMRA, asbest, interne audits, ISO 27001 en ISO 14001, we vatten het voor u samen.

1. De LMRA procedure in VCA: Hoe krijgt u uw collega's mee?

De Last Minute Risico Analyse (LMRA) is een beknopte laatste check op de werkplek om vast te stellen of er risico’s zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hierdoor helpt het om de kans op incidenten te verkleinen. Echter, moet dit dan wel uitgevoerd worden door de collega’s. In deze blog krijgt u handige tips om uw collega’s mee te krijgen om dit actief op te pakken.

Begin bij de boodschap

Benadruk hoe maatregelen als de LMRA, helpen om de risico’s te verminderen en niet zozeer omdat het ‘moet’.

De kracht van herhaling, herhaling, herhaling

Een boodschap moet minimaal driemaal herhaalt worden voordat deze beklijft. Verspreid de LMRA procedure bijvoorbeeld via posters, het personeelsblad en personeelsbijeenkomsten. Daarmee komt u al aan drie. Blijft het zaak om daarna ook te blijven herhalen, herhalen, herhalen.

Toolboxes inzetten

Een toolboxmeeting is niets meer of minder dan een periodieke vergadering om veiligheidszaken op een informele maar duidelijke manier te bespreken. Zijn medewerkers niet meer scherp op de LMRA procedure, wijdt hier dan een toolboxmeeting aan.

De afkeer voor invullijstjes

Maak het uw medewerkers niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Als u gebruik wilt maken van een registratie middels een LMRA checklist, beperk deze dan tot de controlevragen die u medewerkers helpen bij het identificeren van de risico’s.

De LMRA-kaartjes als handzame geheugensteun

Hoe dan ook, uw medewerkers zullen een geheugensteun nodig hebben om de LMRA uit te kunnen voeren. LMRA-kaartjes zijn een handig hulpmiddel die medewerkers bij zich kunnen dragen.

Snel en eenvoudig uw medewerkers voorzien van LMRA-kaartjes

Toezien op toepassing van de LMRA wordt een stuk eenvoudiger met de juiste tools. Al jaren gebruiken daarom vele organisaties onze LMRA-kaartjes. Via de link download u zelf de kaartjes in PDF, zodat u ze eenvoudig door uw eigen medewerkers kunt laten gebruiken.

Download de sjablonen voor uw eigen LMRA-kaartjes hier.

2. Asbest wetgeving 2019: Wat is er gewijzigd?

De asbest wetgeving veranderde afgelopen jaar en daarmee ging ook het nieuwe certificatieschema in (Procescertificaat Asbest). In deze blog vertelden we u de belangrijkste wijzigingen die u niet mocht missen.

Wijzigingen m.b.t. inventarisatie:

  1. Open lucht

Het is nu mogelijk hechtgebonden bronnen die zich onder een (hechtgebonden) asbesthoudend dak bevinden in te delen in het verwijderingsregime openluchtcondities.

  1. Definitie open lucht

In de vorige editie was en geen definitie beschreven voor ‘open lucht’, in de nieuwe norm wel. Dit geeft de opdrachtgever en de asbestinventariseerder duidelijkheid.

  1. Meldingstermijn

Het aantal uur dat een melding gedaan moet worden voorafgaand aan de werkzaamheden is van 48 uur naar 24 uur gegaan.

Wijzigingen m.b.t. de asbestverwijdering kunt u lezen in de blog.

3. De ideale vragenlijst voor uw Interne Audit volgens ISO 9001

Als interne auditor bent u verantwoordelijk voor het beoordelen van de organisatie volgens ISO 9001. U interviewt mensen en leidt daaruit conclusies en acties. Maar hoe stelt u de juiste vragen? In deze blog geven we 15 vragen gebaseerd op de ISO 9001 eisen, die u meteen kunt toevoegen aan uw interne audit vragenlijst. We geven u:

  • 5 vragen voor de afdeling inkoop
    • Bijvoorbeeld: Hoe worden leveranciers beoordeeld op hun prestaties?
  • 5 vragen voor de afdeling werkvoorbereiding/projectleiding
    • Bijvoorbeeld: Hoe vindt de overdracht/vrijgave naar de uitvoering plaats?
  • 5 vragen voor de afdeling verkoop
    • Bijvoorbeeld: Hoe scoren we op klanttevredenheid?

Net als in de externe audit, kunt u enkele corrigerende of preventieve maatregelen vaststellen. We leggen u deze termen in minder dan 100 woorden het verschil uit in deze blog.

Tip: Download onze gratis 'Interne Audits Gids vol praktische tools en handvatten waarmee u meer uit uzelf en uw interne audits kunt halen.

4. ISO 27001 stappenplan: In 7 stappen succesvol certificeren 

Om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen wilt u het ISO 27001 certificaat behalen. Het ISO 27001 stappenplan helpt u bij het uitzetten van de juiste koers naar uw eindbestemming.

  1. Richt processen in voor ISO27001
  2. Leg informatie vast zoals in de ISO 27001 norm vereist
  3. Stel het informatiebeveiligingsbeleid voor ISO27001 op
  4. Stel methoden en maatregelen vast voor ISO 27001
  5. Stel de Verklaring van Toepasselijkheid op om te voldoen aan ISO 27001
  6. Behandel de risico’s volgens ISO27001
  7. Behaal uw ISO 27001 certificaat.

In de blog gaan we dieper in op deze stappen. Maar wilt u er helemaal induiken? Raadpleeg dan het ‘Stappenplan ISO 27001: succesvol certificeren in 7 stappen’, opgesteld door onze experts. Dit praktische stappenplan gaat u helpen om succesvol te certificeren.

Download hier het ISO 27001 stappenplan


5. ISO 14001 checklist: In 9 stappen naar certificering

Dat stappenplannen een handig hulpmiddel zijn bij certificering zagen we al in de vorige blog, maar ook bij ISO 14001 is het een uitkomst. Voor veel organisaties is het lastig om grip te krijgen op milieuwetgeving. Met de ISO 14001 checklist werkt u toe naar succesvolle certificering en daarmee een juist milieumanagementsysteem.

  1. Leg de basis voor het milieumanagementsysteem
  2. Evalueer het huidige milieumanagementsysteem
  3. Breng milieukansen en –risico’s in kaart met een contextanalyse
  4. Stel het milieubeleid, toepassingsgebied en de SMART doelstellingen op.
  5. Omschrijf hoe uw organisatie de belangrijk milieuaspecten beheerst
  6. Voeg alles samen in het managementsysteem
  7. Toets de werking van het systeem
  8. Laat het milieumanagementsysteem certificeren
  9. Het ISO 14001 certificaat is behaald… en nu?

In de blog leest u verdere toelichting op de stappen. Wilt u zeker zijn van een goede uitvoering en garanderen dat u geen belangrijke stappen overslaat?

Download dan het complete ISO 14001 stappenplan.  

Zo, nu bent u in één klap op de hoogte van ons -door lezers beoordeelde- meest relevante leesvoer. Op de hoogte blijven van onze blogs? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze maandelijkse blog updates.

 

Profiteer van de kennis van experts: Download de KAM-gids

Wilt u uw rol in KAM in 2020 nog beter op de kaart zetten en van alle aspecten in uw rol een succes maken? Download dan de KAM-gids voor het succes van de KAM coördinator waarin alle aspecten worden besproken, zodat u scherper bent op alle factoren die bepalend zijn voor het behalen van uw doelstellingen.

Download de KAM gids hier. 

Maak een succes van uw rol in KAM en download de Gids

Onderwerpen:

Kennis van KAM Alle onderwerpen KAM-vaardigheden

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland