vcu-certificaat.jpg

U bent een uitzendorganisatie en u wilt vertrouwen uitstralen naar uw klanten. Om dit te bewerktstelligen besluit u het VCU certificaat te gaan behalen. Vraagt u zich wel eens af hoe u gaat voldoen aan alle eisen in de VG-checklist, zonder over budgetten en tijd heen te gaan? In dit blog sommen we de Top 5 valkuilen tijdens certificeren voor u op, zodat u deze op voorhand kunt voorkomen. Dit bespaart u kostbare tijd!

De Top 5 meest geschreven afwijkingen tijdens VCU audits

Deze Top 5 komt voort uit een onderzoek naar de Top 5 meest geschreven afwijkingen van praktisch alle certificatieschema’s. Een groot aantal TÜV NORD specialisten hebben bijgedragen aan dit onderzoek om de dieperliggende oorzaken boven water te krijgen. Het resultaat is een compleet Trendrapport vol tips en praktijkvoorbeelden

Verkrijg waardevolle inzichten in de valkuilen tijdens audits - Download het  Trendrapport Afwijkingen in Audits

 


1. Heeft u de interne beoordeling van het VG-beheerssysteem uitgevoerd?

Onze auditoren zien in de praktijk regelmatig dat de interne beoordelingen, die de checklist vereist, niet altijd zijn uitgevoerd of niet aantoonbaar zijn uitgevoerd. Auditoren komen daarnaast ook situaties tegen waarbij de beoordelingen, in het geval van meerdere vestigingen, niet binnen alle vestigingen zijn uitgevoerd. Wanneer u niet alle vestigingen betrekt bij de beoordeling, zijn de resultaten niet representatief en daarmee niet voldoende om aan de norm-eis te voldoen.

Merkt u dat u moeite heeft met het uitvoeren van interne audits? En om met de resultaten van de interne audits daadwerkelijk waarde toe te voegen aan uw organisatie? Onze experts delen regelmatig hun kennis, bijvoorbeeld in de vorm van een cursus interne audits om dit soort vraagstukken te beantwoorden.

2. Hebben alle intercedenten en leidinggevenden een formele veiligheid- en gezondheidsopleiding gevolgd?

We constateren in de meeste gevallen dat organisaties geen overzicht bijhouden van de aanwezige VIL-VCU diploma’s en wanneer deze aan vervanging toe zijn. Echter betekent dit niet dat men niet in het bezit is van benodigde diploma’s. De diploma's worden alleen niet tijdig verlengd. Het overzichtelijk houden wanneer dergelijke diploma’s verlengd moeten worden, lost dit probleem al voor een groot deel op! Maak hiervoor eventueel gebruik van automatische herinneringen. 

3. Voert de organisatie een actief veiligheids- en gezondheidsbeleid? 

Het voeren van een veiligheid en gezondheid beleid is iets waar organisaties doorgaans niet actief mee bezig zijn. Men besteedt te weinig aandacht aan de inhoud van een VG-beleid. Het formuleren van doelstellingen, het behalen van doelstellingen en de juiste acties vaststellen en opvolgen zijn acties die u als VCU gecertificeerde organisatie behoort uit te voeren.

Vergeet hierbij niet alleen de acties uit te voeren, maar vooral ook te kijken naar de resultaten van die acties. Deze resultaten, en vooral de voordelen die hieraan gekoppeld zijn, vertellen uw management en directie wat de waarde is van het voeren van een veiligheid en gezondheid beleid. Deze waarde zorgt weer voor draagvlak voor het voeren van een VG-beleid. Het is dan ook aan te raden de resultaten van uw inspanningen naar concrete voordelen voor uw organisatie te vertalen.  

4. Is de uitzendkracht op de hoogte van de specifieke functie-eisen? 

U als uitzendorganisatie hoort de specifieke risico´s vast te stellen die horen bij de uit te voeren werkzaamheden van uw uitzendkracht. Dit hoort u voorafgaand aan de uitzending met de uitzendkracht door te nemen. We zien dat de uitzendkrachten wel op de hoogte zijn van de functie-eisen, maar niet altijd van de specifieke risico´s die hierbij komen kijken. Het komt ook voor dat een dergelijke voorlichting niet aantoonbaar is ontvangen door de medewerker. Zorg er daarom altijd voor dat u registraties van voorlichting bijhoudt en dat u contact legt met de organisatie die uw uitzendkrachten inzet. Zij beschikken over de juiste eisen, risico’s en regels die u dient te communiceren.   

5. Heeft u een steekproefsgewijze evaluatie met de inleners en uitzendkrachten uitgevoerd? 

Wanneer het misgaat bij de evaluatie met de inleners en uitzendkrachten zien we meerdere oorzaken. Uit de evaluaties blijkt niet altijd duidelijk of de inleners en de uitzendkrachten een oordeel hebben gegeven over elkaar. In sommige gevallen ontbreekt de instructie die beschrijft hoe de evaluatie moet plaatsvinden. Omdat het uitvoeren van de evaluatie geen dagelijkse activiteit is zit het niet in het systeem van organisaties om dit op een goede manier uit te voeren. Wat we ook geregeld zien is dat het onderwerp een ondergeschikte prioriteit krijgt ten opzichte van andere werkzaamheden, omdat de waarde ervan niet wordt ingezien. 

Hoe kunt u nóg soepeler uw VCU audit doorlopen?

Het succesvol behalen van uw certificaat kan een langdurig proces zijn en vraagt soms een lange adem. In het Trendrapport Afwijkingen Certificatie-Audits hebben we de top 5 afwijkingen tijdens audits, van de meeste certificatieschema’s, gebundeld in een handzaam document. Voorkom deze meest voorkomende valkuilen op voorhand en bespaar uzelf kostbare tijd tijdens uw eigen certificatie proces!

Download het Trendrapport hier


Trendrapport Afwijkingen in Audits

Onderwerpen:

Kennis van KAM Alle onderwerpen Certificeren

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland