Harold Verkuijlen werkt bij Kwaliteitsborger TÜV

Harold Verkuijlen werkte bij verschillende gemeenten als constructeur, plantoetser, coördinator en projectleider. Nu werkt hij bij TÜV NORD Nederland als coördinator, waar hij de ervaring van al die rollen meeneemt. Hier vertelt Harold hoe hij de overstap van gemeente naar kwaliteitsborger heeft ervaren.

Met het ingaan van de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) per 1 januari 2024 verschuift een aantal taken van gemeenten naar bedrijven die zich bezighouden met Kwaliteitsborging. Mensen die nu bij de gemeente werken, kunnen een soortgelijke functie gaan uitvoeren bij een Kwaliteitsborger. Iemand die deze overstap reeds gemaakt heeft, is Harold Verkuijlen. Hij werkte als plantoetser, constructeur, casemanager en procescoördinator bij diverse gemeenten. “Als plantoetser bij een gemeente toets je aan het Bouwbesluit en verleen je uiteindelijk de vergunning. Tijdens de uitvoering wordt er vaak afwijkend gebouwd. Je doet veel moeite aan de voorkant, terwijl de praktijk anders is. Dat baarde me zorgen. Door een tekort aan toezichthouders wordt vaak alleen controle uitgevoerd op de brandveiligheid en de constructieve veiligheid. Wijzigingen in het bouwproces die te maken hebben met bouwfysica, installaties, extra koperopties en voldoende daglicht, worden zelden gecontroleerd.”

“Toen ik hoorde van de Wkb wilde ik daar wat in gaan betekenen, omdat bouwplannen voortaan risico-gestuurd getoetst gaan worden. Doordat je met de aangeleverde bewijslasten controleert of de uitvoering voldoet aan het bouwplan en het Bouwbesluit, ben je tijdens de gehele uitvoering betrokken bij het proces. Ik ben meteen gestart met de opleiding ‘Van bouwtoezicht naar kwaliteitsborging’ en die kennis kwam goed van pas toen ik bij TÜV NORD Nederland begon in de functie van Coördinator Bouwkwaliteit.”

“De sfeer hier zit gevoelsmatig dicht bij die van een gemeente”

TUV-0131-min

Werken bij een kwaliteitsborger

“Ik kende het bedrijf al van de liftinspecties. Eenmaal aan boord werd ik direct meegenomen in de organisatie. Meetings werden gepland en ik maakte kennis met alle afdelingen. Ook met de nieuwe afdeling Bouwkwaliteit, die zich al sinds april 2020 heeft voorbereid op het Wkb-werkproces, waarover ik net vertelde. Dat proces is binnen de organisatie niet nieuw; dat wordt al jaren toegepast in een ander format, bijvoorbeeld bij de attracties van de Efteling. Daar worden tekeningen en berekeningen eerst gereviewd. Tijdens de bouw wordt gecontroleerd op kwaliteit en regelgeving. En bij oplevering wordt een certificaat overhandigd zodat de attractie in gebruik genomen mag worden. Bij de afdeling Bouwkwaliteit doen we in principe hetzelfde.”

Net als bij de gemeente

“Hoewel ik het spannend vond om in het diepe te springen, voelde mijn start aan als een warm bad. Ik denk dat dit komt doordat de organisatie qua sfeer en cultuur gevoelsmatig dicht zit bij die van een gemeente. De V in de naam komt van ‘Verein’ en alles dat verdiend wordt, wordt weer terug in het bedrijf geïnvesteerd. Het is absoluut géén commercieel bedrijf dat gerund wordt door targets. Bovendien vallen veel van onze activiteiten direct onder de Raad van Accreditatie en werken we veel uit naam van het Ministerie. Het voelt alsof ik nog steeds werk voor de overheid”, lacht Harold.

bouwbesluit-1

Veel geleerd

“Hier heb ik écht een verdiepingsslag kunnen maken in het Wkb proces. Ik heb meegewerkt aan een aantal proefprojecten: met aannemers hebben we de uitvoering getoetst. Niet alleen op het vlak van constructieve veiligheid, maar op alle aspecten van het Bouwbesluit. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog en is deze geborgd. Ik krijg energie van de complimenten die klanten geven over de samenwerking. Transparantie en goede communicatie is key in dit proces. Fijn om te zien dat klanten dat waarderen.”

“Inmiddels werk ik hier nu meer dan twee jaar. Ik heb écht de ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen en ik ben gegroeid als persoon. Daarnaast zijn er mooie momenten geweest, zoals de afgifte van de eerste Verklaring Bouwbesluit bij de succesvolle oplevering van ons eerste proefproject. Dit is gefilmd en wordt regelmatig getoond tijdens presentaties binnen het Ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hoe tof is dat!”

“Ik heb elke dag plezier in mijn werk”

De toekomst

“Ik kijk uit naar het moment van de invoering van de Wkb. Het gaat nu echt in op 1 januari 2024. Het fundament ligt er en we zijn al druk bezig om de afdeling Bouwkwaliteit verder uit te bouwen. Op drie locaties in het land - Son, Zoetermeer en Zwolle - gaan we groeien naar 120 Fte in totaal. We zijn nog op zoek naar mensen voor de rol van Planbeoordelaar (Brandveiligheid, Bouwfysica, Constructief en Installaties), Toezichthouder, en naar Coördinatoren Bouwkwaliteit.”

Dat Harold enthousiast is over zijn werkgever, is wel duidelijk: “Het is een gezonde, stabiele organisatie. In Duitsland is TÜV NORD ruim 150 jaar actief en in Nederland hebben we ruim 40 jaar ervaring. Bovendien zijn we niet afhankelijk van de Wkb. We hebben meerdere disciplines in huis waar inspecties en audits worden uitgevoerd. Het voordeel is dat je werkt in een professionele organisatie met veel kennis van zaken. Hierdoor kun je focussen op je vakgebied. Je werkt samen met een fijne club mensen die de schouders eronder zetten en je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Er wordt gestuurd op output, zonder echt vaste werktijden - zoals bij de gemeente. We werken hier in wederzijds vertrouwen.”

Werken bij TÜV NORD Nederland, is dat iets voor jou?

Neem dan contact op met onze recruiter James. Hij beantwoordt je vragen graag. jmeulemans@tuv-nord.com   / 0 6 41 33 80 21

Neem contact op met James!

Ontdek onze vacatures

Wil je liever eerst eens praten met Harold? Bel hem dan gewoon even: 06 34 52 03 72    

Meer lezen?

✔ Lees meer over de afdeling Bouwkwaliteit

✔ Toezichthouder bij gemeente vs. Technisch Inspecteur Kwaliteitsborger; wat zijn de verschillen?

 

Onderwerpen:

KAM-advies Alle onderwerpen bouw inspectie Wkb Bouwkwaliteit

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland