TUV-0092-min

Met de Wkb verschuiven er een hoop taken van de gemeente naar de Kwaliteitsborger. Maar wat betekent het vakinhoudelijk of je deze taken voor de gemeente uitvoert of voor een Kwaliteitsborger. Welke voor- en nadelen kleven eraan. In dit blog zetten we een Toezichthouder bij een gemeente tegenover een Technisch Inspecteur bij een Kwaliteitsborger.

Functieprofiel Toezichthouder Bouw

Als Toezichthouder Bouw houd je – zoals de naam al zegt – toezicht op bouwpraktijken vanuit de omgevingsvergunning. Je werkt in het verlengde van verleende vergunningen en werkt dus samen met vergunning- en handhaving juristen. Je inventariseert risico’s en rapporteert over oplossingen. Daarbij werk je in het belang van de gemeente, burgers en bedrijven. Je bent het hele bouwproces betrokken, van vergunning tot oplevering. Daarin voorzie je in procesbewaking, informatieverwerking en houd je toezicht op de bouwplaats.

Functieprofiel Technisch Inspecteur

Technisch Inspecteur bij een Kwaliteitsborger is een heel vrije functie. Je bent veel onderweg en bent nauw in contact met bouwpartijen. Binnen het team bewaak je de planning, voortgang en voer je toezichtstaken uit bij verschillende bouwprojecten. Je doet dit onder andere door inspecties, zoals bijvoorbeeld een wapeningscontrole. Daarnaast ondersteun je collega’s - de Planbeoordelaar en de Coördinator – bij eventuele uitvoeringsvragen. Met je vakinhoudelijke kennis ben jij inhoudelijk op de hoogte van contractuele en technische afspraken met klanten en fungeer jij als het aanspreekpunt en het gezicht van de Kwaliteitsborger naar buiten!

Verschillen Toezichthouden en Technisch Inspecteur

Overeenkomsten tussen de twee functies zien we in het bezoeken van bouwplaatsen en toezicht houden op het bouwproces. Is de functie dan wel zo verschillend? Toch wel. Onder andere de omgeving waar je in opereert. In een ambtelijke omgeving heb je te maken met politieke krachten, de burger en wettelijke termijnen. Bij een onafhankelijke Kwaliteitsborger is het Borgingsplan je bijbel en voer je aan de hand daarvan je werkzaamheden uit. Dit zorgt voor meer vrijheid in je functie. Je staat in nauw contact met bouwpartijen, ook omdat een Kwaliteitsborger meer inspectiemomenten uitvoert dan een gemeente.

Je focus ligt op het Bouwbesluit en veiligheid. Je bent geen politieagent, maar werkt samen met bouwpartijen om de kwaliteit van een bouwwerk te borgen. Een toezichthouder heeft een handhavende functie en moet toezien of er geen overtredingen plaatsvinden. Waar ook weer wat ambtelijke administratie bij komt kijken.

Meer weten over functie van Technisch Inspecteur?

Spreekt deze meer bouwplangerichte functie je aan? En heb je interesse in de functie van Technisch Inspecteur?

Word onderdeel van ons team!

TÜV Nord heeft de ambitie om dé Kwaliteitsborger van Nederland te worden. Om deze ambitie waar te maken, hebben we collega’s nodig! Wil je onderdeel worden van ons team? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Of neem meteen contact op met onze recruiter Mariska:

Neem contact op met Mariska!

 

Onderwerpen:

KAM-advies Alle onderwerpen bouw inspectie Wkb Bouwkwaliteit

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland