TUV-0131-min

Met de Wkb verschuiven er een hoop taken van de gemeente naar de Kwaliteitsborger. Maar wat betekent het vakinhoudelijk of je deze taken voor de gemeente uitvoert of voor een Kwaliteitsborger. Welke voor- en nadelen kleven eraan. In deze blog zetten we een Vergunningverlener bij een gemeente tegenover een Planbeoordelaar bij een Kwaliteitsborger.

Functieprofiel Vergunningverlener

Als Vergunningverlener ben je verantwoordelijk voor de afhandeling van omgevingsvergunningaanvragen. Je beoordeelt bouwkundige aanvragen op ontvankelijkheid, het bestemmingsplan en het Bouwbesluit En daarbij moet je ook rekening houden met politieke gevoeligheden. Een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een Vergunningverlener bij de gemeente is het informeren van de burger en ondernemers over bouwvergunningen. Je bent een vertegenwoordiger van je gemeente naar verschillende doelgroepen toe en onderhoudt ook die contacten.

Functieprofiel Planbeoordelaar

Een Planbeoordelaar bij een Kwaliteitsborger is verantwoordelijk voor het toetsen van het bouwkundig ontwerp aan het Bouwbesluit. Je stelt een risicoanalyse op, levert input voor het borgingsplan en beoordeelt de door de aannemer aangeleverde bewijslast. Je hebt echt een spilfunctie aangezien je in contact staat met de opdrachtgever, architect, bouwkundig adviseurs en mogelijk ook bevoegd gezag.

Verschillen Vergunningverlener en Planbeoordelaar

Hoewel er zeker overeenkomsten zijn - denk aan het beoordelen van bouwplannen aan het Bouwbesluit- zien we meteen een verschil in focus. Als Planbeoordelaar heb je een duidelijke bouwkundige focus, als Vergunningverlener spelen ook randzaken als politiek en de burger een grote rol. Dat zit hem met name in dat je als Planbeoordelaar onderdeel bent van een onafhankelijke organisatie en de gemeente als politieke omgeving dit verre van is.

Gevolg is dat je meer vrijheid hebt in je functie als Planbeoordelaar. Je hebt immers niet te maken met wettelijke termijnen die je bij overschrijding weer moet motiveren. Laat staan dat je te maken hebt met bezwaarschriften vanuit de burger. Oftewel; het scheelt een hoop ambtelijke administratie. Tijd die je anders daarmee bezig bent, kun je nu echt vakinhoudelijk inzetten. Bovendien deel je je eigen agenda in en hoef je geen uren verantwoording tot achter de puntkomma te noteren.

Meer weten over functie van Planbeoordelaar?

Spreekt die verandering in focus je aan en klinkt de functie van Planbeoordelaar je interessant in de oren?

Word onderdeel van ons team!

TÜV Nord heeft de ambitie om dé Kwaliteitsborger van Nederland te worden. Om deze ambitie waar te maken, hebben we collega’s nodig! Wil je onderdeel worden van ons team? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Of neem meteen contact op met onze recruiter Mariska:

Neem contact op met Mariska!

 

Onderwerpen:

KAM-advies Alle onderwerpen bouw inspectie Wkb Bouwkwaliteit

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland