MVO Prestatieladder 4.1: alles wat je wilt weten
4:57

 

Versie 4.1 van de MVO Prestatieladder is geïntroduceerd. Met deze nieuwe versie ga je als organisatie van compliance naar purpose. Door je MVO-prestaties te verbeteren, maak je een positieve impact op de wereld.

CSR_2

Het doel van de MVO Prestatieladder 4.1

De MVO Prestatieladder is een toonaangevend certificatiesysteem voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het doel is om transparantie te vergroten en bij te dragen aan een rechtvaardige en duurzame wereld. De MVO Prestatieladder vertaalt de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de principes van People, Planet en Profit/Prosperity (de 3 P’s) naar hanteerbare eisen.

Als ondernemer kun je de treden van de MVO Prestatieladder steeds verder beklimmen. Je gebruikt hiervoor de Plan-Do-Check-Act-cirkel, die de gestandaardiseerde structuur van ISO-normen volgt. Een MVO-managementsysteem dat gecertificeerd is volgens de MVO Prestatieladder, is daardoor eenvoudig te integreren in bestaande managementsystemen voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu, zoals ISO 9001 en ISO 14001.

Wat is nieuw in MVO Prestatieladder versie 4.1?

De nieuwe versie 4.1 van de MVO Prestatieladder brengt samenhang tussen veranderende maatschappelijke ontwikkelingen, wet- en regelgeving en normeisen.

  • Integratie van de ESRS
    MVO Prestatieladder versie 4.1 integreert de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), waardoor je als organisatie eenvoudiger kunt voldoen aan de nieuwe EU-wetgeving omtrent duurzaamheidsverslaggeving (CSRD). Dit geldt ook voor mkb’ers, die steeds meer vragen zullen krijgen over hun MVO-prestaties.

  • Focus op Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)
    De principes van MVI zijn opgenomen. Dit heeft impact op je eigen inkoopbeleid én stimuleert ketenbetrokkenheid en -verantwoordelijkheid. Je verduurzaamt niet alleen je eigen bedrijfsvoering, maar betrekt ook leveranciers en afnemers actief bij het creëren van een duurzame waardeketen.

  • Van compliance naar purpose
    MVO Prestatieladder versie 4.1 stimuleert organisaties meer dan voorheen om niet alleen negatieve impact te vermijden, maar actief positieve impact te creëren. Door een MVO-managementsysteem te implementeren en te certificeren, ontwikkel je een structuur van duurzaamheidsdoelen, risicobeheersing en rapportages met transparantie en integriteit. Hiermee kun je als organisatie de eisen van ESRS en CSRD op een strategische manier benaderen en een cultuur van duurzaamheidsrapportage opbouwen die voldoet aan de verwachtingen van stakeholders.

De voordelen van certificeren met MVO Prestatieladder 4.1

Steeds vaker verwachten consumenten en stakeholders dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid en sociale impact. Met de MVO Prestatieladder kun je je MVO-prestaties meten, verbeteren en communiceren. Enkele voordelen zijn:

  • Structuur en inzicht
    De MVO Prestatieladder biedt een gestructureerde aanpak. Door het toepassen ervan krijg je inzicht in het managen van je MVO-prestaties. Sterke en zwakke punten worden zichtbaar, waardoor je gerichter kunt werken aan verbetering.

  • Concurrentievoordeel
    Klanten en opdrachtgevers stellen steeds vaker eisen aan MVO-prestaties. Met een certificaat toon je aan dat je voldoet aan deze eisen, waardoor je een concurrentievoordeel behaalt ten opzichte van bedrijven die dat niet doen.

  • Kostenbesparing
    Met het toepassen van de MVO Prestatieladder 4.1 neem je maatregelen zoals betere arbeidsomstandigheden, afval- en verspillingsreductie en energiebesparing. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing, maar maakt het ook eenvoudiger om te voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

  • Positieve impact
    Door te werken aan MVO-thema’s, -doelstellingen en -maatregelen verbeter je arbeidsomstandigheden, realiseer je duurzaamheidsdoelen en draag je bij aan de gemeenschap. Zo lever je een positieve bijdrage aan mens, milieu en maatschappij.

Wanneer en hoe laten certificeren?

Sinds 1 december 2023 mag er worden getoetst op basis van de MVO Prestatieladder 4.1.
Vanaf 1 oktober 2024 is TÜV NORD Nederland verplicht om te toetsen volgens deze nieuwe versie.
Bovendien ben je vanaf 1 februari 2025 verplicht om te voldoen aan versie 4.1. Je certificaat van versie 3.0 is niet meer geldig per 1 oktober 2025.

Voor de overgang naar versie 4.1 is het niet nodig om een aparte audit te plannen. De overgangsaudit kan worden gecombineerd met de jaarlijkse controleaudit of met de audit voor hercertificatie. Bij een combinatie met een controleaudit is er een halve dag extra audittijd nodig voor het toetsen van de verschillen op alle normelementen.

MVO prestatieladder

 

 

 

Onderwerpen:

MVO

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland