CE-markering aanvragen

U bent bezig met het aanvragen van de CE-markering op uw bouwproduct. U volgt netjes de EN 1090 norm en tóch voldoet u steeds maar niet aan de geldende regelgeving. Wat is hiervan de oorzaak? Het kost u uitzoekwerk die u liever overslaat. Dit begrijpen wij als geen ander. In dit blog maken we duidelijk wat u nodig heeft om te voldoen aan de CPR regelgeving - zonder specialistische kennis in huis te hebben.

CE-markering en prestatieverklaring: wat gaat er mis? 

Om aan de EN 1090 norm te voldoen, dient u een prestatieverklaring en CE-markering aan te brengen op uw bouwproduct. U zou dit kunnen zien als een ‘paspoort’ om uw product op de markt te brengen. Dit is voor u waarschijnlijk niets nieuws. U weet wel wát u hiervoor moet doen, maar hóe u dit moet doen is een tweede.

Voldoe zonder specialistische kennis aan de wetgeving - Download de  CE-Markering Tool 

De EN 1090 norm is een complexe norm en is niet altijd eenvoudig te doorgronden. U denkt er goed aan te doen te beginnen bij het begin. Echter geven we u hierbij alvast een voorsprong: begin niet bij het begin, maar lees eerst Bijlage A Deel 2 goed door. Hierin staan alle activiteiten opgenomen die binnen de norm vallen. U kunt dit zien als een leeswijzer waarin u zaken kunt uitsluiten of juist kunt omcirkelen. Dit schept duidelijkheid en bespaart u onnodig veel leeswerk. Bent u verantwoordelijk voor KAM? Dan is dit de ideale route om overzicht te creëren voor uzelf.

Heeft u alles op een rijtje? Dan is het tijd om de inhoud in te duiken. Hier komt inhoudelijke en technische kennis bij kijken waarvoor u uw collega’s hoogstwaarschijnlijk nodig heeft. Tot dusver vertelt de norm u al een hele hoop. Het enige waar géén antwoord op wordt gegeven is de CE-markering en prestatieverklaring. Waarom? 

Wanneer u zich vastbijt in de inhoud is het vaak lastig om tegelijkertijd het grote geheel te blijven zien. Het kan dan wel eens gebeuren dat organisaties over het hoofd zien dat de wetgeving niet alleen input, maar ook een output vereist. Deze output staat niet omschreven in de norm. Oftewel, deze 'stap' wordt overgeslagen met als gevolg dat men niet aan de wetgeving voldoet zonder te weten waarom.  

Hoe voldoet uw CE-markering aan de wetgeving?

Het lijkt zo simpel; wanneer u aan de norm voldoet, voldoet u aan de wetgeving. Dit klopt ook, want de norm verwijst naar de wetgeving waaraan u dient te voldoen. Echter verwijst de EN 1090 norm in dit geval niet naar de actuele wetgeving. Het wordt u hierdoor niet makkelijker gemaakt, daarom heldere we het een en ander voor u op.

De CPR-wetgeving (ook wel CPR-bouwverordening, artikel 4 van het Nederlands bouwbesluit) is in 2011 geïntroduceerd. Deze wetgeving is in 2013 verplicht geworden (bestaande uit de prestatieverklaring) en in 2014 is de EN 1090 norm - en dus de CE-markering - verplicht geworden. In bijlage ZA van de EN 1090 norm wordt verwezen naar deze wetgeving. Echter verwijst deze nog naar de oude CPD-regelgeving. Oftewel, u voldoet aan de verkeerde wetgeving. 

Hoe u op de hoogte blijft van actuele wetgeving:

De beste en meest betrouwbare bron waar u altijd op kunt terugvallen is het contactpunt voor bouwproducten. Op dit platform vindt u altijd relevante en de meest actuele informatie als het gaat om de wet- en regelgeving. Op deze pagina vindt u de meest actuele publicatie van de CPR-regelgeving zoals deze nu van kracht is en u aan zult moeten voldoen. Maar ook helpt het u antwoorden te krijgen op een hele hoop andere vragen omtrent de CE-markering. Kortom, een bron van onmisbare informatie!  

Direct aan wetgeving voldoen? Download onze CE-Markering Tool

U heeft nu duidelijkheid over de wetgeving en wat u nodig heeft om hieraan te voldoen. Maar hoe genereert u nu uw prestatieverklaring en CE-markering zodat deze ook daadwerkelijk aan de wetgeving voldoen? Om u op weg te helpen hebben we een handige tool ontwikkelt waarbij u enkel uw gegevens in hoeft te voeren. De tool genereert voor u de op maat gemaakte CE-markering en prestatieverklaring. Makkelijker kunnen wij het voor u niet maken!

U kunt de tool hier downloaden.

CE-markering aanvragen

Onderwerpen:

Alle onderwerpen Wetgeving Certificeren

34c3bc73ac04ba53b6d789faa7e966c9d6a48273-fp-3-4-0-0

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland