MENU

Vacature Inspecteur (1)

Vanuit het Arbobesluit bent u als werkgever verplicht om bepaalde arbeidsmiddelen of machines te laten keuren om een veilige arbeidsplaats te waarborgen. Onder arbeidsmiddelen vallen alle hulpmiddelen die bij het werk gebruikt worden, van eenvoudig gereedschap tot heftruck of hoogwerker. U kunt ervoor kiezen om deze zelf te keuren of om dit uit te besteden. Wat zijn de voor- en nadelen van het zelf keuren? Wij zetten het voor u op een rij:

Voordeel: U houdt alles in eigen beheer

Wanneer u alles in eigen beheer houdt, bent u niet afhankelijk van externe partijen. U schakelt met uw eigen mensen en heeft niet te maken met de agenda van een externe partij. Daarnaast bespaart u de uitbestedingskosten en kost het enkel de uren van de collega’s die u de keuring laat uitvoeren.

Voordeel: Combineer een technische keuring met onderhoud

Wanneer u de keuring in eigen hand houdt, kunt u de keuring prima combineren met onderhoud. Op deze manier verliest u minder tijd en eventuele gebreken die uit de keuring naar voren komen, kunnen meteen verholpen worden.

Voordeel: U hebt eventuele stilstand zelf in de hand

Doordat uw eigen mensen de keuring uitvoeren, kunt u dit zo efficiënt mogelijk plannen om stilstand tegen te gaan. Zo verliest u geen/minder kostbare tijd en vindt de keuring precies op dat moment plaats wanneer het voor uw bedrijf het beste uitkomt.

Nadeel: Gevaar op blinde vlekken

Omdat de keuring door eigen mensen wordt uitgevoerd, bestaat er een kans dat er blinde vlekken ontstaan in de beoordeling. Een externe keurmeester bekijkt de situatie met een frisse blik, waarmee er ook zaken aan het licht komen, die door dagelijks gebruik wellicht niet naar boven komen.

Nadeel: Heeft uzelf wel voldoende kennis in huis?

Wanneer uzelf niet over voldoende kennis beschikt m.b.t. de wet- en regelgeving, normen, techniek en kenmerken inzake het arbeidsmiddel, is het verstandig om een keuring uit te besteden aan een deskundige partij. Voor keurmeesters is een keuring dagelijkse kost en is de benodigde kennis voorhanden. Wanneer kennis niet meteen in huis is, gaat er met een externe keurmeester geen onnodige tijd verloren omdat collega’s zich eerst moeten verdiepen in de benodigde kennis. Zo kan de keurmeester u soepel door het keurproces leiden. 

Nadeel: De verantwoordelijkheid voor het zelf keuren ligt bij u

U bent te allen tijde verantwoordelijk voor wat er met uw machines gebeurt. Als een keuring niet vakkundig wordt uitgevoerd, draait u op voor de mogelijke gevolgen. Denk hierbij aan incidenten die zich voordoen vanwege gebreken aan machines.

Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen om uw personeel een training te laten volgen van ervaren keurmeesters. TÜV Nederland biedt een gerenommeerd trainingsprogramma aan waarbij uw personeel verzekerd is van deskundige begeleiding. Legt u de keuring liever helemaal bij een externe neer, ook daarvoor kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Mag u alles zelf keuren?

Echter, niet alle arbeidsmiddelen mag u zelf keuren? Weten welke arbeidsmiddelen u wel of niet zelf mag/moet keuren? Lees dan onze Whitepaper ‘Bepaal wie uw arbeidsmiddelen mag of moet keuren’. Daarin geven we u meer inzicht in wie welke keuringen mag uitvoeren aan de hand van de risicoklassen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Download de whitepaper

Bepaal wie uw arbeidsmiddelen mag of moet keuren

Onderwerpen:

Wetgeving veilig werken bouw arbeidsmiddelen keuren

Auteur

Deel deze pagina

Algemene vragen en opmerkingen

Tüv kantoor

TÜV Nederland

0499 - 339 500

Voor al uw algemene vragen en opmerkingen