230531-TuvNord-5444-1

De afdeling Bouwkwaliteit is flink in ontwikkeling en volgens afdelingsmanager Jack van Hoof worden ook collega’s gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen: “Je kunt hier doorgroeien en je expertise uitbreiden, ook wanneer je al heel wat kennis en ervaring hebt als coördinator, inspecteur of planbeoordelaar.” Hoe dat zit, vertelt Jack in dit interview.

“De afdeling Bouwkwaliteit van TÜV NORD Nederland is gestart in juni 2020. Sindsdien hebben we al heel wat proefprojecten gedaan”, vertelt Jack enthousiast. “De bouwbedrijven voor wie we werken, zien die projecten als een soort generale repetitie. Zij willen hun nieuwe werkwijze ontwikkelen en testen, zodat ze klaar zijn wanneer de Wet op de kwaliteitsborging ingaat op 1 januari 2024.”

Inmiddels is er al heel wat ervaring opgebouwd in kwaliteitsborging. “Dat klopt. En die kennis en ervaring delen we weer met andere bouwbedrijven. Sommigen moeten nog beginnen met zich te verdiepen in de materie en met het inrichten van hun Wkb-proces. Wij begeleiden hen daar intensief bij. Mijn collega’s vinden het leuk om hun kennis en ervaring goed in te zetten, om deze kleinere bedrijven te helpen op tijd klaar te zijn.”

De afdeling kiest bewust voor een mix van verschillende soorten werk, dat ze uitvoeren voor grote én kleine bouwbedrijven. “Op die manier garanderen we dat onze collega’s veel variatie hebben in hun werk.” Jack denkt even na: “Sinds het zeker is dat de Wkb doorgaat, zijn we flink bezig met het uitbreiden van de afdeling. Met het werven van nieuwe collega’s dus. Voor hen is TÜV NORD Nederland een interessante werkgever. Het is een stabiel bedrijf. We zijn al lang werkzaam in Nederland, waar we ruim 300 collega’s hebben. Bovendien hebben we de TÜV NORD Group achter ons, met het hoofdkantoor in Duitsland. Internationaal gezien hebben we 14.000 collega’s.”

Interne opleiding kwaliteitsborging

“Als je bij  de afdeling Bouwkwaliteit komt werken, word je intern opgeleid. We onderscheiden drie functies: coördinator, planbeoordelaar en inspecteur. Voor die drie rollen hebben we een apart intern opleidingsprogramma” legt Jack uit. “Die opleiding is een mix van theorie en praktijk. Je mag al heel snel meewerken aan projecten op het gebied van bouwkwaliteit. Afhankelijk van je achtergrond en ervaring word je daarbij in meer of mindere mate begeleid door een ervaren persoon. Je wordt ondergedompeld in de materie om meteen hands-on ervaring op te kunnen doen. We maken je wegwijs in onze manier van werken zodat je je daar snel in thuis voelt en je je verder kunt ontwikkelen.”

230531-TuvNord-5420

“Ondertussen kunnen wij in de praktijk zien hoe jij dingen oppakt. Hoe makkelijk je onze manier van werken eigen kunt maken. En wat je nodig hebt aan begeleiding om naar het volgende niveau te kunnen groeien. Tijdens deze proefperiode bekijken we wat je kunt en bespreken we samen wat je nog wilt leren. Op basis daarvan bepalen we samen de inhoud van je opleiding. Die bestaat uit een basisopleiding en een maatwerk aanvulling, die dus voor iedere persoon verschillend is.”

Verbreding en verdieping

“Voor ons als kwaliteitsborgers is het belangrijk om een bouwplan en de uitvoering van een bouwproject integraal te beoordelen. Van alle belangrijke zaken willen we in samenhang controleren of het in orde is. Dat willen we laag in de organisatie organiseren. Hoe breder een planbeoordelaar of een inspecteur zaken kan bekijken, hoe makkelijker het is voor de coördinator die verantwoordelijk is voor het integrale eindoordeel.”

230531-TuvNord-5472

Jack gaat verder: “We willen onze mensen daarom breed kunnen inzetten. We gaan dus niet alleen de diepte in, je kennis wordt ook verbreed. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen motivatie. Maar wij stimuleren mensen continu om meer te doen dan alleen hun eigen discipline. Als planbeoordelaar ga je soms mee naar de bouwplaats om praktijkervaring op te doen, zodat je affiniteit houdt met de praktijk. En als inspecteur nemen we je regelmatig mee om te kijken vanuit een bouwplan en de wettelijke eisen van het Bouwbesluit, zodat je eraan herinnerd wordt vanuit welke theoretische achtergrond je moet werken en waarop je moet letten.”

Ontwikkelen van een nieuwe afdeling

“We zijn overigens ook geïnteresseerd in mensen die minder behoefte hebben aan groei. Mensen die al veel ervaring hebben opgedaan en die het leuk vinden om hun kennis te delen. Een goed voorbeeld daarvan is Johan. Hij is een ervaren inspecteur met heel veel inhoudelijke kennis. Hij vindt het fijn om dat door te geven aan anderen: collega’s én klanten. Hij leert zijn collega’s bijvoorbeeld waar ze specifiek op moeten letten op een bouwplaats in de verschillende fases. Zo helpt hij hen in hun ontwikkeling.”

Lees hier het verhaal van Johan

Johan vindt het bovendien interessant om de afdeling Bouwkwaliteit mee vorm te geven. Datzelfde geldt voor collega Harold. Jack legt uit: “We zijn een soort scale-up binnen een gedegen, stabiele organisatie. Samen zijn we iets nieuws aan het optuigen. Nu zijn we vooral op zoek naar mensen die al ervaring hebben en de volgende stap willen maken. Je kunt hier je ervaring delen en jezelf én de afdeling ontwikkelen. Je maakt van dichtbij mee hoe de organisatie zich sterk ontwikkelt en daar ben je zelf nauw bij betrokken. En dat alles met de zekerheden van een gevestigde organisatie.” De boodschap van Jack is duidelijk: “Als jij iets wilt bijdragen in veiligheid en bouwkwaliteit, als je je kennis en ervaring wilt delen, dan staan wij open voor een gesprek met jou.”

Ontwikkelkansen bij TÜV NORD Nederland

Tot slot wil Jack nog even kijken naar de toekomst. “Wij zijn als organisatie continu in ontwikkeling. We bekijken steeds: wat zit er nog meer aan te komen? Dat betekent voor nieuwe medewerkers dat er ook in de toekomst steeds kansen blijven komen. Nu zijn we druk bezig met de Wkb, maar ondertussen kijken we ook al verder naar de volgende stappen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en energiebesparing. Wil jij je daarin ontwikkelen? Dan kunnen wij je daarin ook perspectief bieden. We bieden je niet alleen uitbreiding van de kennis die je nu hebt, maar ook een doorontwikkeling en verbreding van je expertise over zaken die in komende jaren relevant gaan worden.”

Meer lezen?

Werken bij TÜV NORD Nederland, is dat iets voor jou?

Neem dan contact op met onze recruiter Pascal. Hij beantwoordt je vragen graag. pascal.edelenbosch@fygi.nl  / 06 18 47 09 77

Neem contact op met James!

 

Ontdek onze vacatures

Onderwerpen:

bouw inspectie Wkb Bouwkwaliteit

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland