tips voor energiebesparing

CO2-reductie staat dankzij onder andere de klimaatdoelstellingen van Parijs steeds hoger op de agenda, niet alleen bij de overheid maar ook in het bedrijfsleven. Om CO2-reductie te stimuleren en aantoonbaar te maken, is de CO2-Prestatieladder ontwikkeld. De CO2-Prestatieladder geeft handvaten om CO2-reductie voor elkaar te krijgen. Een groot aandeel hierin is energiebesparing. Wij geven 7 tips om hier alvast een start mee te maken.

Regels en plichten omtrent energiegebruik

Sinds het Energieakkoord duurzame groei uit 2013 zijn bedrijven verplicht om maatregelen voor energiebesparing te treffen. Eigenlijk was deze verplichting er al sinds 1993, maar de handhaving is sinds 2013 beter geregeld. Daarnaast hebben sinds juli 2019 bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh aan elektriciteit verbruiken een meldplicht.

Gebruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 75.000 m3 gas of 200.000 kWh stroom? Dan kan de gemeente eisen dat u een energiebesparingsonderzoek uitvoert of laat uitvoeren. Oftewel energiereductie wordt niet alleen gestimuleerd, maar ook verplicht. Welke maatregelen kunt u nemen?

1. Bekijk het informatieblad energiebesparende maatregelen van de overheid

De overheid heeft n.a.v. de wetgeving een informatieblad met energiebesparende maatregelen gepubliceerd. De mogelijkheden die worden gegeven verschillen soms per bedrijfstak. Zo worden bedrijven getipt om energiezuinige apparatuur te gebruiken, verwarming niet centraal maar per ruimte te regelen of isolatie van het pand te verbeteren. Maar concreet voor supermarkten wordt bijvoorbeeld de maatregel genoemd om koelcellen beter af te dekken met deurtjes.

2. Investeer in duurzame energieopwekking

Wanneer u zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, heeft u meteen een effectieve manier te pakken om energie te sparen. Van tevoren kunt u berekenen wat uw gemiddelde energiekosten zijn en zo berekenen hoe lang het duurt voordat uw investering terug verdiend is.

Houd daarbij ook rekening met eventuele subsidie, zoals SDE+ subsidie. Naast dat het energiebesparing oplevert, geven zonnepanelen uw pand meteen een duurzame uitstraling. Hiermee laat u duidelijk uw efforts zien op het gebied van MVO.

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, is het verstandig deze periodiek te keuren.

3. Rij zakelijk zoveel mogelijk elektrisch

Heeft u enig idee hoeveel u kunt besparen op vervoerskosten van uw personeel en/of goederen? U kunt medewerkers bijvoorbeeld stimuleren met de fiets en/of het OV te reizen. Hiermee maakt u enorm veel winst in de besparing van brandstofkosten en CO2-uitstoot.

Daarnaast is het goed om te kijken naar uw wagenpark en medewerkers met een leasewagen. Wanneer u overgaat op elektrische voertuigen bespaart u niet alleen op brandstofkosten en CO2-uitstoot, maar ook op onderhoudskosten en wegenbelasting. 

4. Stel een CO2-voetprint op (en krijg inzicht)

Wanneer u een CO2-voetprint (CO2-footprint) laat opstellen, krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Met dit inzicht kunt u vervolgens aan de slag met energiebesparing, u hebt immers inzichtelijk wat de grote energieslurpers zijn. Wanneer u vervolgens aan de slag bent gegaan met energiebesparing kunt u de meting eventueel nogmaals laten uitvoeren. Met dit vervolgens mooie resultaat kunt u meteen uw imago versterken.

5. Vergroot bewustzijn bij uw collega's

U kunt allerlei maatregelen bedenken voor energiebesparing en veel valt te winnen in energiebesparing door het gedrag van uw collega’s. Zij zijn degenen die aan het eind van de dag netjes hun computer afsluiten en schermen en printers uitzetten bijvoorbeeld.

Uiteraard begint bewustwording bij uw collega’s door zelf het goede voorbeeld te geven. Wanneer u als organisatie zelf concrete maatregelen neemt en vervolgens uw medewerkers aan de hand neemt om bewuster met energie om te gaan, volgt een sneeuwbaleffect. Belangrijk blijft wel om dit punt op de agenda te houden, zodat de aandacht niet verslapt.

6. Kies voor duurzame alternatieven

Door een aantal concrete acties kunt u al een hoop energiebesparing bewerkstelligen. Denk aan het vervangen van alle gloeilampen voor ledlampen, licht- of bewegingssensoren te installeren in plaats van lichtknoppen (zodat een lamp vanzelf uitgaat wanneer er niemand in de ruimte is) of te kiezen voor energiezuinige apparatuur wanneer apparatuur aan vervanging toe is. Het lijken kleine dingen, maar ze dragen zeker hun steentje bij.

7. Verminder sluipverbruik

Sluipverbruik houdt in dat elektriciteit wordt verbruikt, zonder dat het nut heeft. Een beeldscherm, frisdrankautomaat of koffieapparaat dat ’s nachts of het hele weekend nog aanstaat, bijvoorbeeld. Via de server kan centraal een computer automatisch uitgeschakeld worden. Voor andere apparaten kan door een tijdklok en stand by-killer energieverbruik op een simpele manier verminderd worden. Weet u niet zeker of het schade toebrengt aan bepaalde apparatuur als ze even uitstaan? Vraag het dan na bij de leverancier.


Maak CO2-reductie aantoonbaar met CO2-Prestatieladder certificering

Met CO2-Prestatieladder certificering maakt u CO2-reductie aantoonbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de Gemeente Arnhem. Zij hebben als eerste grote gemeente het CO2-Prestatieladder (trede 3) certificaat succesvol weten te behalen. Hoe voor hun dit proces eruit zag en welke rol TÜV NORD daarin had, leest u terug in de casestudy die we in samenwerking met hen hebben gemaakt.

Download de casestudy hier

Download casestudy Gemeente Arnhem

 

Onderwerpen:

Alle onderwerpen Certificeren Duurzaamheid

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland