MENU

zonnepaneel

In Nederland liggen meer dan 10 miljoen zonnepanelen op woonhuizen, in zonneparken en op bedrijfspanden. En het neemt alleen maar toe. Goed voor de duurzame ambities, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Want niet alle zonnepanelen installaties worden deugdelijk gelegd. Door de wildgroei aan installatiebedrijven is de behoefte aan extra zekerheid en gevoel van veiligheid vergroot. Een onafhankelijke zonnepanelenkeuring is hierbij een uitkomst. Twijfelt u nog? Wij geven u 5 redenen om uw zonnepanelen installatie periodiek te keuren.

Wat houdt een zonnepanelen keuring in?

Tijdens een zonnepanelen keuring van een onafhankelijke keuringsinstantie als TÜV Nederland wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid en veiligheid van uw zonnepanelen installatie. De inspecteurs kijken onder andere naar:

  • Materiaalkeuze: is het gebruikte materiaal van voldoende kwaliteit; is het CE-gekeurd
  • Veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie en de kabels
  • Optimale ligging op het dak en controle op aanwezigheid van de berekeningen voor dakbelasting (kan uw dakconstructie de installatie wel dragen)
  • Metingen van de installatie; zitten er geen fouten in de installatie (een lekstroom bijvoorbeeld)

Waarom een periodieke zonnepanelen keuring?

U gaat uit van het deugdelijk installeren van uw zonnepanelen installatie, waarom zou u ze periodiek laten keuren? We nemen 5 redenen met u door.

1. Foutief installeren

Door de grote vraag naar zonnepanelen installaties neemt ook het aantal installateurs toe. Er zijn een hoop goede installateurs, maar niet elke installateur is even kundig en leeft de regels na. Wanneer u na oplevering een onafhankelijke zonnepanelen keuring laat uitvoeren, zorgt u voor een extra check en kunt u met een gerust hart van de veiligheid van uw pv-installatie uitgaan.

2. Seizoensinvloeden en slijtage

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Elk jaar krijgen ze heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk uw zonnepanelen periodiek (eenmaal in de twee tot drie jaar) te laten inspecteren op eventuele beschadigingen of defecten. Zo wordt er gekeken of weersinvloeden (o.a. water- of windschade), seizoensinvloeden (o.a. bladeren die op panelen blijven plakken), vervuiling (o.a. vogelpoep) of veroudering/slijtage geen gevaarlijke schade hebben aangericht.

3. Verzekerd van de brandveiligheid

Brandweerkorpsen hebben hun zorgen al geuit over het toenemende aantal incidenten met zonnepanelen installaties. TNO constateerde dat zonnepaneleninstallaties vooral in brand vliegen door slechte verbindingen van stekkers. Tijdens een zonnepanelen keuring is dit een van de punten waar uitgebreid naar gekeken wordt. Inspecteurs zijn namelijk op de hoogte van alle veiligheidsrichtlijnen met betrekking tot uw zonnepanelen installatie. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte tussen paneel en dakbeschot, maar ze controleren ook op vuil en bladeren die zijn achtergebleven en mogelijke brandrisico’s kunnen opleveren. De omvormers worden hierbij zeker niet vergeten.

4. Voor uw verzekeraar

Voor bedrijven is het vaak al gebruikelijk om uw zonnepanelen installatie te laten verzekeren, maar voor particulieren is het ook steeds vaker mogelijk. Daarvoor stellen ze vaak wel specifieke voorwaarden en dit kan een (periodieke) zonnepanelen keuring zijn. Vaak is dat u onder andere een gedegen inspectierapport over uw zonnepanelen moet kunnen overleggen.

5. Een onafhankelijke blik

Steeds meer installatiebedrijven bieden zelf ook een opleveringskeuring voor de aangelegde zonnepanelen aan. Maar dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Om zeker te zijn of uw zonnepanelen installatie (brand)veilig is, biedt een onafhankelijke keuring uitkomst. Met een kritische blik worden op basis van de norm NEN 1010 (hoofdstuk 712) en NEN-EN-IEC 62446 de eventuele afwijkingen aan het licht gebracht.


Ga voor zekerheid

Wilt u ook met een gerust gevoel van uw zonnepanelen installatie kunnen uitgaan? Laat dan uw zonnepanelen installatie periodiek keuren door TÜV Nederland. Dit kan voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers. Meer weten wat we voor u kunnen betekenen? Bekijk onze pagina.

 Vraag meteen uw zonnepanelen keuring aan.

Vraag uw zonnepanelen keuring aan

 

Onderwerpen:

Alle onderwerpen

Auteur

Deel deze pagina

Algemene vragen en opmerkingen

Tüv kantoor

TÜV Nederland

0499 - 339 500

Voor al uw algemene vragen en opmerkingen