Cyberweerbaarheid in lifttechnieken OT IEC 62443

  • TK Elevator is een van de eerste liftfabrikanten die gecertificeerd is volgens de IEC 62443-4-1 norm.
  • Met deze prestatie kan TK Elevator aantonen dat hun ontwikkelproces voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van cybersecurity.
  • De certificering werd behaald op basis van audits die uitgevoerd waren door auditoren van TÜV Nord en TÜV Nederland.

Liften zijn steeds meer digitaal geconnecteerd en software gedreven. Dat betekent dat niet alleen de fysieke aspecten van een lift, maar ook de digitale veiligheid moeten worden gecertificeerd en geïnspecteerd in het productontwikkelingsproces. TK Elevator (TKE) heeft in samenwerking met TÜV Nord het certificeringproces volgens IEC 62443-4-1 succesvol doorlopen.

Met het behaalde certificaat kan worden aangetoond dat de producten van TK Elevator een ontwikkelingsproces hebben doorlopen dat voldoet aan de hoogste cybersecurity-eisen. Dankzij deze verhoogde maatregelen zijn de producten van TKE toekomstbestendiger en is hun rol als een van de toonaangevende internationale liftfabrikanten verder verzekerd.

“De certificering bevestigt dat veiligheid en beveiliging te allen tijde onze prioriteit is. Klanten kunnen er zeker van zijn dat elk nieuw TK Elevator-product voldoet aan internationaal erkende cyberbeveiligingsnormen,”

Markus Jetter, Global Chief Engineer High Rise & Functional Safety & Cybersecurity bij TK Elevator

Als onderdeel van het cybersecurity-team van TÜV Nord is TÜV Nederland toegetreden tot het auditteam bij TK Elevator. Tijdens het auditproces met de auditors van TÜV Nord en TÜV Nederland heeft TKE alle kwetsbaarheden van systemen of individuele componenten gedetecteerd en gesloten. De focus lag sterk op het veilig ontwikkelen van producten, zoals het ontwikkelen, onderhouden en ontmantelen van hardware, software of firmware, veilige implementatie, en patchbeheer. Na een grondige beoordeling van de documentatie sloot een audit op locatie het certificeringsproces succesvol af.

“TÜV Nederland is een van de toonaangevende liftinspectiebedrijven in Nederland, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat we voorop lopen op het gebied van cyberbeveiligingscertificering. Zoals in veel branches wordt nu in de liftbranche veiligheid verbreed met cyberveiligheid en wij helpen liftbedrijven om deze verbreding succesvol te maken.”

Edwin Franken, algemeen directeur TÜV Nederlan

TK Elevator begrijpt dat cybersecurity alleen bereikt kan worden als daar vanaf het begin van het ontwikkelproces rekening mee wordt gehouden. Met deze verhoogde beveiligingsmaatregelen kunnen nieuwe innovatieprojecten worden gestart zonder dat klanten zich zorgen hoeven te maken over cyberbeveiligingsproblemen dankzij de TUV Nord-certificering.

TK Elevator

Met klanten in meer dan 100 landen die worden bediend door meer dan 50.000 medewerkers, realiseerde TK Elevator een omzet van ongeveer € 8 miljard in het fiscale jaar 2020/2021. Meer dan 1.000 locaties over de hele wereld bieden een uitgebreid netwerk dat de nabijheid van klanten garandeert. In de afgelopen decennia heeft TK Elevator zich gevestigd als een van 's werelds toonaangevende liftbedrijven en onafhankelijk geworden sinds de scheiding van thyssenkrupp AG in augustus 2020. De belangrijkste business line van het bedrijf is de servicebusiness, vertegenwoordigd door meer dan 24.000 servicetechnici.

Het productportfolio omvat goederenliften voor residentiële en commerciële gebouwen tot geavanceerde, sterk op maat gemaakte oplossingen voor ultramoderne wolkenkrabbers. Daarnaast omvat het ook roltrappen en rolpaden, passagiersbruggen, trap- en bordesliften. Geïntegreerde cloud-gebaseerde serviceoplossingen, zoals het MAX-platform, winnen aan belang. Met dit digitale aanbod zijn er geen grenzen meer aan stedelijke mobiliteit. TKE – Move beyond.

TÜV Nederland

TÜV Nederland is een keurings-, inspectie-, en certificatie-instelling en al meer dan 40 jaar actief in Nederland. De laatste jaren richtten de diensten zich steeds meer op digitale veiligheid. TÜV Nederland was de eerste certificatie-instelling die een IEC 62443-certificaat op de Nederlandse markt heeft afgegeven. Sindsdien wordt fysieke- en digitale beveiliging steeds meer gecombineerd in dienstverlening aan de markt.

Meer informatie over IEC 62443

Onderwerpen:

Alle onderwerpen Certificeren informatiebeveiliging privacywetgeving cybersecurity IEC 62443 Liften

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland