Eerste SMI certificeringen behaald door DAGnl en IDDS

Adviesbureaus DAGnl (De AdviesGroep Nederland) en IDDS Bouw en Sloopmanagement zijn de eerste organisaties die een Sustainable Material Inventory (SMI) certificering behaald hebben. Deze certificering laat zien dat beide organisaties invulling geven aan circulaire en veilige inventarisatie en sloop. Met de uitreiking van deze certificaten is het nieuwe SMI schema officieel gelanceerd.

Een stap naar duurzaamheid

Sustainable Material Inventory (SMI) biedt inzicht in de hergebruik potentie van materialen die vrijkomen bij de sloop- of verbouwingswerkzaamheden van een pand. De meeste gebouwen die nu gesloopt worden zijn niet ontwikkeld met uiteindelijke sloop in gedachte. Circulair ontmantelen was destijds nog geen onderwerp waar over nagedacht werd, maar blijkt nu essentieel.

SMI is een inventarisatiemethode die circulariteit en veiligheid biedt doordat het inventarisatiesysteem afvalstoffen traceerbaar maakt met een focus op twee segmenten: circulaire hergebruik van materialen & veilige verwerking van gevaarlijke stoffen. Bovendien is vaak niet compleet duidelijk welke materialen er in een pand zitten, waardoor transparantie niet mogelijk is. Dit inzicht wordt geboden door SMI. Het materialenpaspoort maakt bovendien inzichtelijk wat er met alle materialen gebeurt. Daarmee draagt SMI bij aan de Nederlandse doelstelling om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken.

Veiligheid hoog in het vaandel

De grondige inventarisatie die DAGnl en IDDS nu kunnen bieden op basis van de SMI bevordert naast circulariteit ook veiligheid van de betrokken personen. SMI maakt namelijk de gevaarlijke stoffen in een gebouw, zoals astbest, chroom 6 maar ook andere gevaarlijke stoffen zoals zware metalen, PCB's en gevaarlijke gassen inzichtelijk waardoor blootstelling kan worden voorkomen. Zo helpt het ook om te voldoen aan het bouwbesluit en ARBO wetgeving.

Eerste SMI gecertificeerde organisaties

Na een feestelijke uitreiking zijn adviesbureaus DAGnl (De AdviesGroep Nederland) en IDDS Bouw als eerste organisaties gecertificeerd voor SMI. Dat betekent dat beide organisaties aantoonbaar circulariteit en veiligheid bevorderen door middel van SMI. Zo inventariseren de organisaties op een veilige manier (gevaarlijke) materialen en stoffen en werken ze hard aan een compleet circulaire en duurzame toekomst.

IMG_3665

Zelf aan de slag met circulariteit en veiligheid?

Circulariteit is onze toekomst. Veiligheid zorgt dat we aan die toekomst kunnen werken. SMI biedt handvatten voor bouw-, sloop- en renovatieprojecten van elk formaat. Daarnaast biedt samenwerken met een gecertificeerde partij meer grip op een project. Certificering voor SMI of werken met gecertificeerde partijen kan als sloopdeskundige, adviesbureau, ontwikkelaar of overheidsinstelling veel voordelen bieden.

Leer meer over SMI

Leer meer over SMI

 

Onderwerpen:

Alle onderwerpen bouw inspectie SMI

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland