Stand van zaken WkbDe ingangsdatum van de Wkb heeft al diverse startdata gekend en ook andere ontwikkelingen volgen zich op. Maar waar bent u nu aan toe? Daarom geven we in deze blog een korte stand van zaken met betrekking tot de Wkb.

Ingangsdatum Wkb

Die ingangsdatum, die blijft maar vooruit geschoven worden. Vooralsnog staat de ingangsdatum op 1 januari 2024. De invoering zal stapsgewijs verlopen. Tot en met vermoedelijk 2026 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) enkel van toepassing op eenvoudige bouwwerken, zoals woonhuizen (gevolgklasse 1). Vanaf 2027 zullen ook de andere gevolgklassen 2 en 3 onderdeel worden van deze wet.

Hoe zeker is die datum van 1 januari 2024?

Graag hadden we hier gezegd dat we 100% uitgaan van die datum. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit zeker niet zo is. Binnen de Omgevingswet (de Wkb is hier onderdeel van) is een belangrijke rol weggelegd voor het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) en dit stelsel blijkt nog niet stabiel genoeg. Dat was ook eerder een reden voor het vooruitschuiven van de datum, zodat er tijd was om dat beter op orde te krijgen.

Eerder was de datum vanwege bovenstaande al verzet naar 1 januari. Maar Hugo de Jonge heeft in oktober aangekondigd voor uitstel van nog een half jaar om te zorgen voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet. 

Wanneer weten we of de Wkb echt ingaat op 1 januari 2024?

Toen in februari de datum van 1 januari 2023 werd vastgesteld door zowel de Eerste als Tweede Kamer is besproken dat er in oktober een nader debat in de Eerste Kamer zou plaatsvinden voordat er definitief over de Omgevingswet wordt besloten. In oktober heeft Hugo de Jonge vervolgens een in zijn brief geschreven dat er nog tijd nodig is om te oefenen en te testen. Toen bleek dat gemeenten graag extra tijd wilden om de aanpassingen in de omgevingswet door te voeren, stelde Hugo de Jonge dat de wet per 1 januari 2024 in zou moeten gaan.

Eerder heeft Hugo de Jonge recent naar de Eerste Kamer gecommuniceerd dat verbouwactiviteiten een half jaar later pas volgens de Wkb werkwijze hoeven plaats te vinden. Dit om tegemoet te komen aan de zorgen die er leefden dat er onvoldoende capaciteit bij Kwaliteitborgers zou zijn. Hoewel hij zelf van mening is dat er voldoende potentiële capaciteit is.  

Wat als de Wkb op 1 januari 2024 ingaat?

Bij groen licht in oktober is het zaak dat u meteen contact opneemt met een Kwaliteitsborger indien u bouwplannen in het vooruitzicht heeft. Anders bent u op 1 juli mogelijk al te laat. Waarom? Een Kwaliteitsborger moet kunnen voortborduren op benodigde capaciteit. Wanneer een aannemer bijvoorbeeld belt met het plan om 100 woningen te bouwen en meteen wil starten met kwaliteitsborging, zou het zomaar kunnen zijn dat de Kwaliteitsborger pas twee maanden later een coördinator en planbeoordelaars beschikbaar heeft. Daarnaast is het goed om ervan bewust te zijn dat vanaf die datum de aansprakelijkheid per speler wijzigt.

Wat als de Wkb niet op 1 januari 2024 ingaat?

Dan is er hopelijk meteen een nieuwe datum die wel in steen gebeiteld staat. Waarschijnlijk zal dan een datum van het volgende kwartaal of die daarna geprikt worden. De periode daarvoor kan er natuurlijk nog steeds geoefend worden middels proefprojecten, want de wet komt er sowieso aan. 

Proefproject Henselmans Bouw en Ontwikkeling

Henselmans Bouw en Ontwikkeling deed ervaring op met het nieuwe Wkb proces door middel van een proefproject. Lees in onze referentiecase hoe zij dit ervaarden en welke lessen ze leerden.

Download de referentiecase

Referentiecase Wkb proefproject

 

Onderwerpen:

KAM-advies Alle onderwerpen bouw inspectie Wkb Bouwkwaliteit

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland