Wat zijn de voordelen van Sustainable Material Inventory voor een ingenieursbureau
5:14

Als ingenieur sta je midden in de transitie naar duurzaam bouwen. De druk om veiliger, transparanter en efficiënter te werken, groeit. Betrouwbare informatie is essentieel voor succesvolle (sloop)projecten; toch blijft het inventariseren van (herbruikbare) materialen in gebouwen vaak een ondergeschikt aspect. Sustainable Material Inventory (SMI) biedt een oplossing voor deze uitdagingen.

Yellow
SMI brengt materialen in een bestaand gebouw nauwkeurig in kaart. Dit gaat dieper dan alleen een asbestinventarisatie; het biedt een gedetailleerd overzicht van alle aanwezige materialen en gevaarlijke stoffen. Met deze integrale aanpak maak je veilig sloopwerk mogelijk en voorkom je gezondheidsrisico’s. Bovendien helpt het om mogelijkheden voor hergebruik te ontdekken, waardoor minder grondstoffen verloren gaan. SMI heeft een positieve impact op de gehele keten van de bouweconomie

Onafhankelijke inventarisatie, meer zekerheid

Sustainable Material Inventory biedt een ingenieursbureau de mogelijkheid om de inventarisatie van materialen helemaal onafhankelijk uit te (laten) voeren. In de huidige situatie wordt de inventarisatie vaak verzorgd door de aannemer. Met SMI verkrijg je onafhankelijke, objectieve en gedetailleerde informatie, die je kunt delen met de opdrachtgever. Daardoor weet jouw opdrachtgever vooraf exact wat er in een gebouw aanwezig is. Met dit inzicht kan hij beter geïnformeerde keuzes maken. Een meerwaarde voor jouw dienstverlening dus. En uiteindelijk zijn alle partijen gebaat bij een gedegen en onafhankelijke inventarisatie.

Eerlijke prijsvergelijking

De gestandaardiseerde methode van SMI heeft als voordeel dat alle aanbiedende partijen met dezelfde gegevens rekenen, wat resulteert in een eerlijkere prijsvergelijking bij aanbestedingen. SMI-expert Ruud Francissen legt dit uit: “Stel: je loopt door een gebouw met aannemer A en aannemer B. De ene schat de vloer een 20 centimeter dunner in dan de ander. Dat resulteert in een flink prijsverschil bij inschrijving voor de opdracht. De opdrachtgever vergelijkt dan appels met peren.” Met SMI is de opdrachtgever niet afhankelijk van de inschatting van de aannemers. “Vooraf is vastgesteld wat er in een gebouw aanwezig is, dus alle aanbieders rekenen met een vloer van dezelfde dikte.” Dit inzicht zorgt voor meer transparantie en verkleint de kans op discussie over meerwerk achteraf.

Inzicht in hergebruikmogelijkheden
SMI geeft een helder inzicht in het hergebruikpotentieel van afkomende materialen in een sloop- of renovatieproject, op een door de opdrachtgever gewenst niveau. “Zo kun je het niveau van hergebruik afstemmen: kiezen we voor product-hergebruik of hoogwaardig hergebruik?” legt Ruud uit. “Gebruik je een deur als deur of als hout? Een kozijn hergebruiken is lastig, maar je kunt de onderdelen wel gebruiken. Dit inzicht stelt jouw ingenieursbureau in staat om duurzamere oplossingen te adviseren, wat aansluit bij de groeiende vraag naar circulaire bouw.” Bovendien kan het efficiënter hergebruiken van materialen voor nieuw te bouwen panden leiden tot kostenbesparingen voor de opdrachtgever. Ingenieursbureaus die hierop inspelen, versterken hun positie als innovatieve en milieubewuste partner.

Gevaarlijke stoffen in kaart
Bij een Sustainable Material Inventory worden naast materiaalstromen ook gevaarlijke stoffen geïnventariseerd. Doordat vooraf duidelijk is welke schadelijke stoffen in een gebouw aanwezig zijn, kun je blootstelling voorkomen. SMI leidt dus tot een verhoogde veiligheid op de bouwplaats.

Minder meerwerk
Een goede inventarisatie aan de voorkant minimaliseert tegenvallers in de uitvoering. Doordat vooraf bekend is welke stoffen aangetroffen gaan worden, verklein je het risico op extra werk op dit gebied. Adviseer jij SMI aan je opdrachtgever, dan help je dus om onverwachte kosten en vertraging te voorkomen. Sustainable Material Inventory is een investering, die uiteindelijk leidt tot een lagere totaalprijs voor het complete project.

Compliance
Nog een goed advies aan je opdrachtgever: SMI kan helpen om te voldoen aan steeds strengere (milieu)wetgeving en -normen. Door SMI te verplichten, zorg je dat een sloopopdracht verantwoord wordt uitgevoerd en voldoe je aan Arbowetgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ook sluit je beter aan bij de groeiende vraag naar duurzame oplossingen, in relatie tot de doelstelling van een volledig circulaire bouweconomie in 2050.

Conclusie
Door de voordelen van SMI te benutten, kan een ingenieursbureau zowel de opdrachtgever als de aannemer begeleiden in het maken van doordachte en duurzame keuzes. Met de gedetailleerde rapportages die SMI oplevert, bied je een opdrachtgever nog een extra reden om voor jou te kiezen. Je bouwt met Sustainable Material Inventory dus niet alleen aan duurzame projecten, maar ook aan een toekomstbestendige reputatie voor jouw bureau.

Yellow

TÜV NORD Nederland is samen met DAGnl (De AdviesGroep Nederland), IDDS en Hein Heun Group initiatiefnemer van SMI. Neem vandaag nog contact op met TÜV NORD Nederland en ontdek hoe jouw ingenieursbureau kan bijdragen aan een veilige, circulaire en duurzame bouwsector.

Onderwerpen:

HKZ zorg

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland