Nieuwe norm voor Vehicle Cyber Security ENX VCS gelanceerd

vcs enx
De nieuwe norm voor Vehicle Cyber Security, ENX VCS is gelanceerd. TÜV NORD is één van de eerste 5 audit providers die dit schema mogen certificeren. En daar zijn we trots op.

 

De ENX Vehicle Cyber Security Audit (ENX VCS) is bedoeld voor leveranciers in de automotive sector die zich bezighouden met de ontwikkeling, productie of het onderhoud van elektrische en elektronische systemen voor wegvoertuigen. Het biedt gestandaardiseerde CSMS-audits (Cybersecurity Management System) door de ISO/PAS 5112 te implementeren in de context van de ISO/SAE 21434 en gebruik te maken van het bestaande en gevestigde auditframework van ENX Association. We vertellen je graag de achtergronden van deze nieuwe norm.

Cybersecurity in de automotive industrie

De toenemende digitalisering van voertuigen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van cybersecurity. Automatisering, connectiviteit en nieuwe mobiliteitsconcepten verhogen de eisen voor cybersecurity in de automobielindustrie. Fabrikanten en leveranciers moeten risico's beheren op basis van gestandaardiseerde procedures om de veiligheid van voertuigen en componenten te waarborgen.

ENX VCS

De nieuwe norm is ontwikkeld door experts uit de sector, waaronder OEM's, leveranciers en dienstverleners. ENX VCS stelt autoleveranciers in staat om op gestandaardiseerde wijze aan te tonen dat zij een cybersecurity managementsysteem (CSMS) hebben geïmplementeerd volgens de ISO/PAS 5112-richtlijn. Hiermee wordt voldaan aan de technische vereisten voor het implementeren van een CSMS in de toeleveringsketen volgens de internationale norm ISO/SAE 21434.

Regelgevingseisen

De typegoedkeuring van voertuigen is onderhevig aan een groot aantal regelgevingseisen van de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Met UN R 155 hebben deze nu ook betrekking op de cybersecurity van het voertuig. Een onderdeel van deze vereisten is een leveranciersmanagementsysteem gericht op informatie- en cybersecurity. ENX VCS helpt bedrijven om aan deze regelgevingseisen te voldoen.

Pilotfase en registratie

Tijdens de pilotfase van ENX VCS zijn al een aantal partnerbedrijven gecertificeerd. Vijf toonaangevende auditproviders zijn gekwalificeerd, waaronder TÜV NORD. Geïnteresseerde autoleveranciers kunnen zich nu registreren op enx.com en een audit ondergaan bij TÜV NORD. De registratie voor ENX VCS is gratis tot eind 2024.

Onze gekwalificeerde auditoren kunnen deze audit (als je wilt) combineren met je periodieke audit voor ISO 21434. En de TÜV NORD Group heeft gekwalificeerde auditoren in Amerika, Azië en Europa, dus ook voor je buitenlandse vestigingen kun je nú een audit aanvragen.

 

Wil je direct een audit plannen?

Neem contact op met onze specialist via 0499 - 339 525 of vul het contactformulier in.

 

 

Recente berichten

Onderwerpen:

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland