stalbrand

Het onderzoeksrapport ‘stalbranden in de veehouderij’ van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) uit eind maart, stelt dat het terugdringen van stalbranden stokt. Ook al zijn er tal van initiatieven uit de verzekeringssector. Daarom bevelen ze onder andere in het rapport dat stallen jaarlijks geïnspecteerd dienen te worden.

Stalbranden

Stalbranden zorgen vaak voor emotionele reacties in de samenleving. Vooropgesteld, een boer geeft ook om zijn dieren. Echter, is de brandveiligheid voor staldieren in de afgelopen acht jaar achteruitgegaan. De huidige cijfers:

  • 37 stalbranden per jaar
  • Waarvan 17 met dodelijke slachtoffers
  • Gemiddeld sterven er 143.000 dieren per jaar door een stalbrand
  • Tussen 2012 en 2020 waren dit bij elkaar bijna 1,3 miljoen dieren

De dieren die omkomen verbranden levend, stikken door de rook of overlijden later aan hun verwondingen. En dan hebben we het nog niet eens over de bedrijfsrisico’s gehad. De branden hebben vaak een elektrotechnische oorzaak. En als de brand eenmaal ontstaat, is het zeer moeilijk de dieren te redden. Oftewel, voorkomen is noodzaak.

Ministerie: inspecteer stallen jaarlijks

Het onderzoeksrapport ‘stalbranden in de veehouderij’ van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), met als voorzitter Jeroen Dijsselbloem, werd in 2019 opgestart omdat het aantal stalbranden maar niet afnam. Het doel van het rapport is het verminderen van de stalbranden en daarmee de dierlijke slachtoffers. Daarom pleit de raad voor jaarlijkse inspecties van de stallen op brandveiligheid, waaronder een elektrakeuring volgens de best beschikbare norm.

Wat is in dit geval de best beschikbare norm? De (intensieve) sectoren varkenshouderij, pluimveehouderij en vleeskalverhouderij hebben al een verplichte periodieke elektrakeuring opgenomen in hun ketenkwaliteitssystemen. Dit was in eerste instantie een agro-elektrakeuring. Dit werd later grotendeels vervangen door de NEN 3140-keuring en keuringen volgens NTA 8220 zijn ook toegestaan. Deze zijn weliswaar meer gericht op brandveiligheid, maar nog niet als verplichting opgenomen in de ketenkwaliteitssystemen.

Verzekeraars pleiten ook voor elektrakeuring volgens NTA 8220 en dan volgens de SCIOS Scope 10. De verzekeraars zien immers dat het aantal stalbranden en de schadelast niet dalen. Om de mogelijke stappen vanuit de verzekeraars te inventariseren heeft het Verbond van Verzekeraars in 2020 een werkgroep opgericht. Daarbij pleiten zij voor wettelijke regelgeving. Zo weten veehouders en andere betrokkenen waar ze aan toe zijn bij de bouw van stallen. Dan is het geen verrassing meer wanneer er op een later moment een verzekeraar in beeld komt. Echter, is er nog geen sprake van wet- en regelgeving op dit vlak.

SCIOS inspecties

Wanneer we kijken naar welke inspecties het meest relevant zijn met betrekking tot het inspecteren op brandveiligheid van stallen, zijn dit de SCIOS inspecties. Deze inspecties zijn ontstaan vanuit de wens om bij elektrotechnische keuringen meer nadruk te leggen op brandveiligheid in plaats van Arbo veiligheid (zoals de NEN 3140 en deels NEN 1010 keuringen). SCIOS inspecties zijn ingedeeld in diverse scopes. Voor stallen zijn periodieke inspecties van scope 10 en 12 relevant. SCIOS scope 10 richt zich op de inspectie van brandrisico’s van elektrisch materieel conform de NTA 8220. SCIOS scope 12 is van toepassing bij zonnestroom of fotovoltaïsche (PV) installaties. SCIOS scope 12 is zowel als nieuwbouwinspectie als periodieke inspectie mogelijk.

SCIOS inspecties via TÜV Nederland

SCIOS inspecties mogen alleen uitgevoerd worden door een SCIOS gecertificeerde organisatie, zoals TÜV Nederland. De inspecteurs met een hoog technisch kennisniveau denken praktisch mee waardoor er meer inzicht verkregen wordt in de brandrisico’s van de stallen. Zo wordt het risico op een stalbrand drastisch verminderd.

Meer weten over de SCIOS inspecties door TÜV Nederland? Neem dan contact op met Kees Boks via dit contactformulier.

Vraag uw SCIOS inspectie aan

 

Onderwerpen:

Alle onderwerpen inspectie

mail icons 2

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Planning en service voor certificering

Customer Service Center Certificatie

TÜV Nederland